Tips – Grekiska öar och dess viner
Kreta bjuder på mer än bara solstolar och charter
Tar ni er tid, bjuder ön på slingriga vägar i bergen med oliv, frukt och vinodlingar. Från dessa områden kan vi sedan avnjuta lokala delikatesser i små fina gränder när solen gått ner för dagen. När vi ändå här är här på Kreta, passar vi på att göra ett inlägg om viner från Kreta. Vi gör även ett teoretiskt gästbesök på en annan ö i detta inlägg, men det kommer vi till senare.
Det finns faktiskt en del av viner från grekiska öar tillgängligt på Systembolaget och de har vi lagt i slutet av artikel. Så direkt från ett av våra producentbesök till beställningssortimentet på Systembolaget. Kul, tycker vi!
Landskap och topografi
För att förstå vilka producenter och druvor som passar bäst för odling på kreta och varför just dessa druvor finns här, får vi titta vi på jordmån och topografi.
Kreta är den största och mest folkrika ön i den grekiska övärlden. Med en lång historia där vi idag ofta läser om perioden runt 2.000 f.kr då den minoiska civilisationen byggde enorma palats bland annat vid Knossos. Vilket är det mest kända av alla lämningar på kreta.
Landskap och jordmån är en stor del av druvans utveckling och mognad. Även om inte Kreta har vad vi skulle beskriva som en bergskam av berg, präglas landskapet mycket av höjdskillnader och en hel kedja av toppar där Psiloritberget är det högsta med sina 2.456 meter. Psiloritberget ger även namnet åt en av de fyra bergskedjorna: Psiloritsbergen, Lefka Ori, Lasithibergen och Sitiabergen. Varför då denna utläggning om berg? Kreta har en väldigt hög medeltemperatur och ligger inte långt från Afrikas norra kust. Hög värme och vin hör inte så bra ihop då mognadsperioden blir alldeles för kort. Men med höjdsklillnad hittar vi just vingårdsläge på högre höjd vilket ger ett svalare mikroklimat. Så även om inte breddgrad är det mest logiska för vinodling ger detta landskap och jordmån på Kreta upphov och fina möjligheter för odling av vin. Och det finns mängder med inhemska druvor. Som Athiri, vilana, dafni, thrapsathiri, kotsifali, liatiko, plito, mandilaria och malvazia di candia för att nämna några.
Vi kommer fokusera på Vidiano som ibland ger lite år Bourgundiska toner och Romriko som ger kravfyllda röda viner. På senare tid har en del internationella druvor blommat upp och i detta inlägg ger vi fokus på Syrah. Även en av mina favoriter som är en grekisk druva Assyrisko vilken ger friska härliga vita viner finns representerad på Kreta.
Romeiko är en inhemsk lokal druva som endast finns på Kreta. Den anses nog mer vara ett historiskt arv som vi skall vara rädd om, mer än en druva för småskalig produktion. Den användes förr mer för lokalbefolkning och lite enklare viner. Men nu har några producenter börjat tillverka vin med blandning av andra druvor och med ett gott resultat.
Producentbesök
Efter en lång dags roadtrip med alla möjliga servärdigheter avslutade vi med ett besök på vingård. Råkar du vara i närheten av Chania eller närliggande semesterorter så gör gärna ett besök. Vad som skiljer sig Manousakis Winery mot många andra vi besökt är deras öppna härliga provningar med familjär stämning. En del producenter är noga med bokning och all respekt för det. Men här står de och hälsar dig varmt välkommen även oanmäld. Supercharmigt!
Detta vineri grundat av Ted Manousakis producerar viner där druvornas växer på Lefka Ori och dess slutningar. Idag är dottern Alexandra en stor del i driften av Manousakis. De tillverkar ca 150.000 flaskor per år och har några limiterade tillverkningar där det endast är 1000 flaskor tillverkas av druvan Mourvédre.
Vi valde ut att prova tre viner från denna producent som finns tillgängliga på systembolaget och deras beställningssortiment.
NOSTOS PINK
Detta är ett av de bättre rosé jag lokaliserat utanför Provence. Manousakis Rosé tillverkas i ca 35.000 flaskor.
Druvorna som odlas på 650 meters höjd ör en assemblage av druvorna Grenache Rouge 40%, Romeiko 45%, Syrah 15.
Detta ör ett medelfylligt rosé med toner av jordgubb, röda äpple, granatäpple vattenmelon och med an medelhög syra.
Passar perfekt ihop med din egenkomponerad grekisk sallad.
Nostos Pink, 2022 14 % vol.Nr 76412 225:-
Beställs om två. Men planerar du en sommargrillning med Rosé som välkomstdrink och har du dessutom ett och annat fint minne från kreta. Beställ då hem dessa och hitta tillbaka till saltstänkt, sol och friskt rosé.
Nostos SYRAH 2018
Odlas på sandig jordmån på ca 400-600 meters höjd. 25 dagar massseration tillsammans med skalen och sedan läggs vinet på ekfat. 75% franska fat och 25 % Amerikanska. Här får vinet ligga i 10 månader.
Det är ett vin med mörklila färg, intensiva tanniner och medellång eftersmak. Fatkaraktären är tydlig med toner av tobak och läder. Syrah bjuder på toner av örter, svarta vinbär och svart peppar.
Detta vin är ganska ungt i sina toner. Detta tror jag skulle må bra av 10 år i vinkyl. Även om den höga alkoholen mjukar upp tanniner och jag är en älskare av tanniner, gör det inget om de får mjukas upp av 10 år på flaska. Det tillverkas endast 9.000 flaskor så inte så dumt att ge det sin tid.
Passar perfekt till sommarens grillning där det finns en pepprighet i maten eller tillbehör.
Nostos Syrah, 2018 15 % vol. Nr 73256 329:-
MRS 2022
Så var det detta med Romeiko.
MRS 2022 har just den druvblandning vi nämnde med Romeiko 30% och Syrah 70%. Dessa odlas längre ned i dalen på ca 250 meters höjd. Efter fermentering så får vinet ligga på använda fat i 6 månader och tillverkas i ca 25.000 flaskor.
Vinet har en karaktär ev svarta vinbär, körsbär och en nötighet. Runda tanniner och med en ton av vanilj.
Passar tack vare sina mjuka tanniner alldeles utmärkt till en charkbricka, rostade grönsaker och ett ljusare lätt protein som fläskfilé.
Nostos Mrs 13,5 % vol. Nr 72856 210:-
Gästspel från Santorini
Assyrtiko ökar på kreta, men för just denna druva har vi valt hoppa till en annan grekisk ö. Santorini. Här hittar vi fantastiska vita viner gjorda på Assyrtiko. Med frisk smak och anslag av gröna äpple, honungsmelon och grapefrukt. Jordmån är som bekant vulkanisk på Santorini och denna jordmån gör att vinodlingar ser ut som öken av sten. Vinstockarna som till stor del är mycket gamla ser ut som låga buskar. Det finns få producenter. Men de som finns är högkvalitativa producenter och några av favoriterna är Santo Wines, Argyros och Gaia.
Bild från Argyros under ett besök. Notera vinrankor som låga buskar.
Santorini Assyrtiko
Assyrtiko gör sig väldigt bra med svensk sommar och härliga grillkvällar. Om vi låter vinet styra maten, då lägger vi följande på grillen när det står Assyrtiko på bordet. Välkryddade vit fisk i folie, grillspett baserade på kyckling eller vegetariska rätter av grillade grönsaker eller halloumi.
Santo Wines Assyrtiko 2022 bjuder på ett medelfylligt fruktigt vin. Toner av honungsmelon, gröna äpple, krusbär och grapefrukt.
Serveras svalt runt 10 grader.
Santorini Assyrtiko Santo Wines, 2022 13,5 % vol.Nr 95934 229:-
Mattias