Tips – Vi hjälper Våren
Dags att väcka härliga vårkänslor till liv
För många svenskar är rosé synonymt med vår och sommar. Därför tycker jag att det är passande att vi förbereder säsongen med att reda ut några vanligt förekommande myter om just rosévin. En vinstil i sig själv som är riktigt bra till mycket mer än som sällskapsdryck i gassande solsken.
Rött vin blandas med vitt, enkelt men helt fel. Eller ja…, blå och gröna druvor blandas ofta men det är inte detta som ger vinet dess rosaaktiga färg. Rosévin är en helt egen genre. Färgen kommer av ett vitt vin som gjorts med en del gröna och en del blå druvor (med mindre skalkontakt). När druvmusten får extrahera med druvskalen om än en kortare period får vinet dess rosa nyans men också tanniner och struktur. Skillnaden på rött och rosé är att vid tillverkning av rött vin kan skalen extrahera med druvmusten i flera dagar, men rosévin extraherar max 24 timmar tillsammans med skalen.
Så var det just det här med nyansen. Är ett ljust rosevin alltid bättre än ett mörkt rosévin? Jag tänker att detta förklarades ovan. Det beror bara på tiden vinet får extraheras tillsamman med skalen. Det påverkar i sig inte nödvändigtvis kvaliteten.
Är rosévin av sämre kvalitet än rött eller vitt? Inte alls, många Roséviner är av mycket högre kvalitet än både vita och röda. Det faktum att vi inte hittar så många Grand Cru Classé rosé kan lätt ge denna fördom. Det ger mig en tanke. Följer ni wineinsight.se antar jag att ni är intresserade av viner och avnjuter säker högkvalitativa viner. Hur många Grand Cru Classé avnjöt du under det gångna året? Förmodligen få eller inga.
Rosé passar bara på sommaren?
Så länge ni aldrig dricker ljust öl på vintern är jag med. Inte? Ja, men då så!
Matcha rosé med rätt mat som tex en lättare pasta, paella eller sallad passar självklart rosévin året om.
Vi har en till vanlig myt, rosévin bara tillverkas i Frankrike. Det är i och för sig sant att en tredjedel av allt rosévin tillverkas i södra Frankrike. När vi pratar om södra Frankrike så betyder det i vinvärlden Côte de Provence, och så mycket som 90% av allt vin som produceras i Côte de Provence är rosé.
Men rosévin produceras även i övriga Frankrike som i Languedoc stora Bordeaux, Loire och Rhônedalen. Men både Spanien, Italien och nya världen producerar numera riktigt bra rosévin. Bland annat i Chile, Australien och Sydafrika på frammarsch.
M som i Minuty, M som i jetset. Geografiskt ligger vinhuset Minty i Gassin mitt emellan St. Tropez och Ramatuelle i stekheta Côte d’Azur. Minuty innehar förstaplatsen av alla stekarviner sedan några år, och mitt tips är att de behåller den titeln även i år. Så det får bli mitt första rosé-tips att välkomna våren och rivstarta sommarsäsongen med.
Ett ljust rosévin från Provence. Klassiskt ljust Provence-rosé som innehåller det ett riktigt soligt jetset vin behöver. En bärighet av skogshallon, smultron, örter och persika. Syran är hög. Dessutom passar Minuty riktigt bra till klassisk vår-glassiga sallader och lätta pastarätter.
M de Minuty, Rosé, 2022, Art nr 2590, 169:-, Finns i 446 butiker per idag.
Jag har ytterligare en favorit som återfinns i Systembolagets beställningssortiment.
Berne Inspiration Provence bjuder på ett ljust rosé med bärig frisk smak med Inslag av smultron, örter, hallon och blodgrapefrukt och ska serveras svalt, 8–10°C. Berne Inspiration passar till kycklingrätter och sallader baserade på kyckling eller fisk.
Berne Inspiration 2022, Art NR 2607, 169:-
Nya världen får representeras av riktigt prisvärda Tierra Rica Rosé.
Frisk, bärig smak med toner av vinbär, örter, smultron och grapefrukt. Serveras svalt vid 8–10°C, och passar till fisk eller skaldjur och gärna med sallad som grund.
Tierra Rica Rosé Organic, 2023 Art nr 2454, 99:-
Glöm inte bort glasens betydelse för upplevelsen av alla era viner.
Var alltid noggrann när du serverar vin och vilket glas du valt. Det påverkar mer än du tror. Eftersom rosévin både har struktur, friskhet och syra är det viktigt att använda glas som kan bära dessa smakprofiler. På bilden till M de Minuty ser ni vilka glas jag helst använder till rosé. Veloce Riesling är ett glas med en kupa som är långsmal och en sluten öppning som balanserar syra men ändå lyfter fram druvans fruktighet. Behöver man 50 olika sorters glas? Kankse inte men ett glas som Veloce Riesling är en klar favorit vid många vita viner och som nämnt Rosé.
Mattias