Tips – Cypriotiskt vin

Tips – Cypriotiskt vin

Tycker ni som jag att det är spännande att uppleva det inhemska?

Då är jag säker på att detta vintips intresserar!

Flertalet av er har säkert spenderat en chartervecka på cypern. Vanligaste är kanske då att du serveras en karaff med Rosé eller vitt vin. Eller så har ni provat det Cyperns är berömt för, sina starkviner (sött starkvin Commandaria) som framställs med traditionella metoder. Men faktum är att Cypern växlat upp inom vanliga vi er med ett flertal kvalitativa producenter som gör vanliga bordsviner och kvalitativa viner. Cypern satsar allt mer på vin av inhemska druvor. Dessa lokala producenter gör röda viner av den lokala druvan maratheftico och vita av xynisteri (estimerat 33% av Cyperns vinarea). Druvrena viner som visat medelgod till god klass.

Cypern är ett av få länder i världen där vinlusen inte fick något grepp när den härjade under senare 1800-talet och druvorna på Cypern växer därav på oympade stockar.

Ayios Andronicos Pafos 2021 – Xynisteri

Vitt vin av druva Xynisteri odlade på 950-1150 meters höjd.

Alk 13% vilket är gaska högt för vitt vin generellt.

Karaktär Grönt äpple, Grapefrukt, vegetativa toner, melon och persika.
Torrt, medel syra och medel fylligt.  

Vin och Mat i kombination . Servera gärna med kyckling, vit fisk, skaldjur och grönsaker. Fungerar även väl avkyld som sällskapsdryck. Vi provsmakade väl avkylt (9-10 grader) i eftermiddagssolen och en luft temp på 31 till frukt och osaltade nötter.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.