Tips – Julspecial đŸŽ„đŸ„‚đŸŒŸ

Julspecial đŸŽ„đŸ„‚đŸŒŸ

Tips inför stundande julhelg

I denna artikel kommer vi samla nÄgra av julens godheter i kombination med dryck. I vÄr förra artikel Àgnade vi en god stund Ät just ett tips för julbordets smaker och en specifik stil och druva. Det vi gör nu Àr att ta ett större grepp om stilar och variationer. Eller vad sÀgs om allt frÄn Julmumma till Madeira?

UppesittarkvÀll

KvÀllen dÄ vi lÄter oss njuta som dagen före dopparedagen. Vi har tid att rimma, umgÄs och detta under en lÄng tid. Till denna kvÀll tycker jag det passar ypperligt med nÄgot mousserande vin. Maten kan variera frÄn hem till hem. Vi vet frÄn smakprofil att mousserande vin ofta passar med brett spektra och vi talar ofta om att nÀr vi förflyttat oss frÄn vitt, till rött till sött dÄ Àr det hÀrligt att skölja med nÄgot svalt och friskt. SÄ avnjut kvÀllen med ett mousserande vin. Denna kvÀll kanske ni Àr ett mindre sÀllskap och faktiskt kan slÄ till med en flaska champagne alternativt Crémant.

Favoriter i fasta sortimentet.

Palmer Blanc de Blancs, 2017 Frankrike Nr 7553 429:- Blanc de Blanc dvs tillverkat av endast Chardonnay dÄ fÄr vi den friska smaken som vi efterfrÄga med toner av rostat brös som en paus i alla mulliga smaker under julhelgen.

Charles Heidsieck Brut Réserve Nr 77522 539:- En assemblage av de klassiska tre druvorna i Champange Pinot noir, pinot meunier och chardonnay. Detta ger fortsatt en mycket friska men nÄgot mer utvecklad smak. HÀr fÄr vi toner av rostat bröd.

Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Brut Nr 7688 149:- Fruktig, frisk smak med inslag av persika och röda Àpplen.

Rött vin med stil till julens firande.

Frukt, kryddor, örter och druvor uppvÀrmda nattetid av stora runda stenar, galets som hÄller kvar solen vÀrme. Regn, storm, snö eller kyla. Jag skulle sÀga att Chùteauneuf-du-Pape Àr det optimala vinet framför en vÀrmande brasa eller i skenet av stearinljus med sin fylliga varma karaktÀr.

Favoriter i fasta sortimentet.

Domaine du Vieux Lazaret ChĂąteauneuf-du-Pape, 2021 Nr 2211 275:-

TillfÀlliga sortimentet som sticker ut.

Chùteauneuf-du-Pape Tradition Cuvée du Vatican, 2022 Nr 95278 279:-

NÀr vinet helt enkelt inte passar för att det nalkas snaps.

Det finns tillfĂ€lle nĂ€r Ă€ven jag har svĂ„rt att hitta in till vinet. TillfĂ€llen dĂ€r det nalkas hĂ€rlig inlagd sill som gör sig bĂ€st med en snaps. DĂ„ Ă€r det svĂ„rt framhĂ€va ett vins sota karaktĂ€r och producentens eller vinmakarens stora vision om vad vinet skall tillföra. Är det jul och snapsen dukas fram. Avnjut den med inslag av kryddig, söt smak, kardemumma och kanel. Med andra ord en Julmumma.

Falcons Julmumma Nr 11355 19:50

Lutfisk!

En av mina favoriter pĂ„ julbordet. Det roliga Ă€r att det blir en smashing kombo med en av min andra favoriter svalodlad Pinot Noir. Grund smaken a som just gör att Pinot Noir Ă€r pĂ„ sin plats Ă€r den vita sĂ„sen som smaksĂ€tts med kryddpeppar och som balanseras upp med sötma frĂ„n Ă€rtorna och en naturlig sĂ€lta. Det som möter upp med en Pinot som bjuder pĂ„ kryddig smak, fatkaraktĂ€r, inslag av jordgubbar, nougat eller choklad, hallon  och lingon

Te Kairanga Estate Pinot Noir 2022 Nya Zeeland, Martinborough, 189 kr, TS 94137

Rua Pinot Noir, 2021 Nya Zeeland Central Otago Nr 6265 189:-

Alla julens smaker

Julen handlar mycket om olika smaker och mycket smak. DĂ„ passar sig starkvin i olika stilar in. Eller vad sĂ€gs om denna beskrivning? KnĂ€ckig, farinsocker, torkad frukt, hasselnötter, apelsin, krydda och nougat. Detta Ă€r en beskrivning som passar en av mina favoriter. Jag mĂ€rker sjĂ€lv att jag gĂ€rna gĂ€rna hĂ„ller mig till de nĂ„got ljusare och friska smakerna i starkvin. Och en favorit Ă€r stilen Sercial vilken ger de lĂ€ttaste och torraste vinerna frĂ„n madeira. Nyanserad, stiltypisk knĂ€ckig, mycket frisk smak med en liten sötma. Plocka fram nĂ€r det Ă€r dags för chark, julens ostar eller som en aperitif. Fortfarande skeptisk? VĂ„ga prova en halvflaska.  

J.H. Goncalves Sercial 5 Years Portugal Madeira Nr 7805 119:-

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.