Juli – Tips
Svenskt Bubbel – Solaris som i en druvan vilken klarar område utan värme och begränsat med sol.
Det blir allt vanligare med vingårdar i Sverige. Kul och spännande utveckling. Det är framförallt vita och mousserande viner som är på framfart. Smakmässigt är det just mousserande som har en möjlighet att ge riktigt bra viner. En av anledningarna till detta är att det är tillåtet med dosage (tillsatt socker i en andra jäsning på flaska) i mousserande. ”Sockerrädda” svenskar tänker säkert direkt
– Va?! inte socker i vinet! Men i princip all mousserande vin vilket är tillverkat en traditionell metod (En andra jäsning på flaska) är gjorda med en dosage. För att förstå sockermängden, tänker jag vi jämför med juice, detta för att ta bort sockerskräcken.
Just juice, som vi sveper i oss som aldrig förr är det ca 80 gram socker / L, i en flaska extra Brut alltså torr mousserande vin är det 0-6 gram socker / L. Brut som är en benämning ni alla sett är det 0-12 g socker / L.
Så gärna juicer innehållande 5 sockerbitar, men mousserande vin med tillsatt socker? Bevara mig väl…
Tillbaka till Solaris. Då syran är hög och tiden eller perioden som druvan kan mogna i svala norden och omvandla till druvsocker och högre sockermängd är det lämpligt med dosage. Detta ger riktigt bra mousserande viner.
Vi har nu testat ett mousserande vin från södra Sverige. Närmare bestämt Åhus.
Vingården i Åhus (år 2004), startades av vännerna Ronny & Gunilla Persson och Per & Kristina Persson. Sedan 2016 drivs Åhus Vingård av vännerna Jörgen & Karin Persson och Karin Birch & Carlo Tyrberg.
– I början av 1900-talet odlade Ronny Perssons farfar och farmor tobak på den platsen. Senare användes marken för egen köksträdgård.
De första stockarna planterades maj 2005. Undan för undan planterades vingårdens 70 rader med sammanlagt 3 000 vinstockar.
Tidigare år har Åhus bubblor snabbt sålt slut nästan direkt i samband med lanseringen, så håll utkik i webblanseringar på systembolaget.
Åhus bobblor 2021 är tillverkat enligt den traditionella metoden (méthode traditionnelle/méthode classique). Råvaran är den första skörden av solarisdruvor som pressats varsamt och fått jäsa på ståltank. Efter det har vinet jäst en andra gång på flaska, sedan vilat på jästen i åtta månader och därefter tre månader på kork.
Doft och smak: Fruktig, nyanserad, mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, vita vinbär, kex, krusbär, fransk nougat och lime.
Sockerhalt: Brut, 0,7 g/100ml,
Servering: 8-10°C som aperitif, till sallader eller till lätta rätter av kött, fågel eller varför inte som vi avnjöt den med en skaldjursplatå en varm sommarkväll.